Bart Nolles: stormachtige carrière in de sportjournalistiek

Bart Nolles studeerde in 2003 af aan de opleiding SPECO. Sinds dat jaar is hij werkzaam in de mediawereld. Jan de Leeuw sprak met hem.

Hij begon zijn carrière bij RTV Rijnmond en werkte de afgelopen jaren voor Voetbal International, RTL Boulevard, RTL Late Night, Omroep West en RTL Nederland.Bart heeft een karakteristieke, mooie stem. Hij staat bekend om zijn vlotte manier van presenteren en interviewen.

   

 

Je begon je carrière bij RTV Rijnmond. Wat deed je daar?

Bart: Sinds mijn veertiende heb ik al iets met media. Als klein mannetje was ik bezig met radio en tv. Het begin is het traditionele verhaal: op een zolderkamer radiootje spelen. Ik deed de Top-40 na en ik presenteerde zogenaamde sportprogramma’s. Mijn vader deed in het verleden communicatie en Pr bij Feyenoord en was een bekende in de Rotterdamse sport- en mediawereld. Hij regelde dat tijdens de schoolvakantie van 1996 ik een aantal weken mocht komen kijken op de sportredactie van Radio Rijnmond. Dat betekende koffie halen, berichten tikken voor de radio-uitzending, uitslagen bellen. Internet was er nog niet! Later kreeg ik daar een vast weekendbaantje als redacteur.

Ik ben dat de rest van mijn middelbareschooltijd en tijdens de SPECO-studie blijven doen. Toen ik in 2003 afstudeerde in Tilburg kon ik bij RTV Rijnmond gaan werken als freelancer. Vanaf dat moment ben ik direct voor mezelf begonnen middels een eenmanszaak. Tot op de dag van vandaag.

 

Je zat bij de radio en begon in 1999 aan de opleiding SPECO. Je koos niet voor de School voor Journalistiek? Waarom?

Bart: Die vraag krijg ik vaker. De reden is simpel: ik zat als zeventienjarig al in de sportjournalistiek. Ik droomde van een mooie baan in de radio- en tv-wereld. Maar ik realiseerde me dat dit maar voor weinigen is weggelegd. Dus besloot ik een studie te kiezen die ervoor zou zorgen dat ik een goed diploma zou hebben mocht ik het niet maken in media. Het zou een sportgerelateerde baan moeten kunnen opleveren. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Uiteindelijk ben ik na m’n afstuderen fulltime in de media terecht gekomen en heb ik de droom van toen kunnen waarmaken.

 

Vanaf begin vorig voetbalseizoen ben je na zeven jaar weer terug op het oude nest bij RTV Rijnmond. Je presenteert bij Radio Rijnmond Sport en verzorgt de voetbaltalkshow FC Rijnmond. Namens Voetbal Inside was je het afgelopen seizoen clubinsider van Feyenoord. Hoe is het om zo dicht op deze club te zitten voor je werk?

Bart: Ik zeg weleens: ‘ik word betaald om naar voetbal en Feyenoord te kijken en erover te praten. Welke man wil dat nou niet?’ Natuurlijk is het een mooie job, maar het is wel werk. Ik positioneer me niet als supporter en volg de club intensief en kritisch. Je moet er even je draai in vinden, contacten maken met mensen binnen de club, spelers, technische staf en dergelijke. Als die er eenmaal zijn, gaat het best soepel. Feyenoord is een prima club om vanuit de media betrokken bij te zijn.

 

Feyenoord is in Nederland een heel grote club. Soms ligt de club onder vuur. Denk aan de discussie over Feyenoord City en de introductie van Van Persie in de club. Voel je je vrij in je werk om de club kritisch te volgen?

Bart: Ja hoor, geen probleem. Bij Feyenoord doen ze daar ook niet moeilijk over omdat ze weten dat het erbij hoort. Zeker aan trainer Giovanni van Bronckhorst mag je alles vragen. Hij bepaalt zelf waar hij antwoord op wenst te geven. Restricties zijn er nooit. Inmiddels is een oud-omroepbaas de baas in De Kuip: Jan de Jong. Hij begrijpt natuurlijk heel goed hoe het werkt. Aan alles merk je dat de club groot is en dat de liefde van de supporters voor Feyenoord diep zit. Als ik aan de bar zit bij Voetbal Inside en ik vertel iets over Van Persie, Berghuis of Feyenoord City, zijn de reacties enorm. Positief en negatief. Ook dat hoort erbij.

 

Je bent presentator, verslaggever en ook journalist. Wat betreft het laatste: zie je jezelf als een bedrijfsjournalist of meer als een onafhankelijk journalist?

Bart: Volledig onafhankelijk. Maar bij Feyenoord zit ik natuurlijk regelmatig met twee petten; als presentator van RTV Rijnmond en/of als verslaggever van Voetbal Inside. Bij Voetbal Inside is de benadering vaak iets meer met ‘een knipoog’, bij Rijnmond is er sprake van serieuze journalistiek. Maar die balans heb ik wel gevonden.

 

 

Recent mocht je moderator zijn bij de theatervoorstelling Buitenkant Links in het Oude Luxor Theater. Het was een show met Willem van Hanegem,  Frans van den Nieuwenhof, Nico Dijkshoorn, Michel van Egmond en Mikos Gouka. Aanleiding was de presentatie van het nieuwe boek over Van Hanegem, dat ook Buitenkant Links heet.

Uit persberichten hebben we begrepen dat je dat voortreffelijk hebt gedaan. Was dit tot nu toe het hoogtepunt in je carrière? Of was dat het legendarische interview met cultfiguur Tom Beugelsdijk, die jij maande ‘Rustaaagh’ te blijven.

Bart: Haha, ja dat interviewtje met Beugelsdijk is wat geworden hè. Maar ja, hij had toen nou eenmaal het hoofd van een tomaat. Ik heb nooit gedacht dat het zo’n hit zou worden. Het is inmiddels 2,5 jaar geleden en er gaat geen dag voorbij of ik word eraan herinnerd. Moet je nagaan wat dat voor Tom allemaal heeft betekend.

De theatershow met Willem was inderdaad geweldig. Een uitverkocht Oude Luxor, 1,5 uur live op TV Rijnmond en Willem die in vorm was, net als de gasten. En ja hoogtepunt? Lastig. Dat was die avond met Willem zeker. Maar er zijn meerdere hoogtepunten. Bijvoorbeeld shows die ik mocht presenteren voor het Metropool Orkest en de live-verslaggeving op RTL 7 vanaf het Museumplein toen Ajax in Stockholm vorig jaar de finale van de Europa League speelde. En natuurlijk m’n interview met Poetin.

 

Je interview met Poetin? Pardon?

Bart: Ja, ik was voor RTL Late Night en RTL Boulevard in 2014 bij de Olympische Winterspelen in Sochi. Bij de ingang van Holland Heineken House ving ik samen met mijn cameraman op dat president Poetin onderweg was voor een bezoek aan het Hollandse feesthuis. Dus besloten we bij de ingang te posten. Al snel werden we door een grote schare beveiligers weggestuurd. Pottenkijkers waren niet gewenst.

Ik gaf aan dat we op een openbare weg stonden en dat we graag het shot wilden maken van de aankomst van Poetin. Terwijl ondertussen de omgeving hermetisch was afgesloten en de andere media op afstand werden gehouden, kregen wij toestemming te blijven staan om het shot te maken. Als voorwaarde werd gesteld: ik mocht niets tegen de president zeggen en geen vragen stellen als hij voorbij kwam lopen.

Vervolgens kwam Poetin aan. Hij is nog kleiner dan ik dus hij kwam maar net boven die enorme limousine uit. Een goed shot maken lukte ons niet. Hij ging naar binnen, sprak daar met Ireen Wüst en dronk het beruchte biertje met onze Koning. Zaken die ik vanaf buiten natuurlijk niet kon volgen. Maar de beveiliging stuurde ons niet weg. Toen Poetin een kwartier later weer naar buiten kwam, stonden we daar dus nog en kwam hij zo op me af gelopen. Ik dacht: nu of nooit. Met gevaar voor eigen leven, dat wel. Ik sprak m’n eerste woorden uit en direct grepen de beveiligers in. Maar de president vond het goed. Hij stak z’n duim naar me op en stond toe dat ik een vraag mocht stellen. Het was mijn slechtste vraag uit m’n carrière. Maar ja, wat vraag je de president van Rusland, wetende dat er drie beveiligers met geweren in je rug staan. Ik kwam niet verder met ‘wat vond u van het Holland Heineken House?’ Hij gaf keurig antwoord. Alles was natuurlijk één grote pr-stunt. Dus daar beschouwde hij mijn vraag ook onder. Al met al was het best spectaculair. Vooral daarna. Want het is bijzonder dat Poetin zich op straat door een cameraploeg laat interviewen.

Over welke kwaliteiten moeten een sportverslaggever, presentator en sportjournalist beschikken?

Bart: Ik denk dat het over drie aspecten gaat doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en welbespraaktheid. Daarnaast moet je natuurlijk een gezonde dosis passie hebben voor sport. En dan niet zo zeer in een rol van supporter. Distantie is nodig en je kennis en interesse moeten breed zijn.

Doorzettingsvermogen is noodzakelijk. Er zijn er veel die in deze branche willen werken, maar de banen zijn beperkt. Daarom zeg ik: geef na een paar afwijzingen niet op. Blijf investeren in jezelf en in je netwerk. Zet je in voor lokale omroepen, de wat kleinere websites of vergelijkbare zaken. Het levert ervaringen op die goud waard zijn.

Sowieso is dit een vak dat vooral in de praktijk te leren is, niet uit een boekje. En wees bereid hard te werken en denk niet in 9 tot 5, want dat lukt niet in de sportjournalistiek. Als verslaggever en/of journalist is nieuwsgierigheid vanzelfsprekend heel belangrijk. Je wilt altijd alles weten en vraagt door. Verplaats je in de kijker of lezer; wat zou hij/zij willen weten? Want let wel: je bent daar voor hem/haar, niet voor jezelf.

 

Bedrijven kunnen jou ook boeken bij Sports Speakers. Welke meerwaarde kun jij realiseren voor bedrijven en not-for-profit organisaties als ze jou inviteren om een verhaal te houden?

Bart: Een enthousiaste presentator, die zich goed voorbereidt, een natuurlijke drang heeft om alles te weten en open staat voor een knipoog en glimlach. Mijn manier van presenteren en interviewen kan scherp en/of kritisch zijn als het moet, maar als er een kans zijn om een glimlach te bewerkstelligen doe ik dat zeker. Het gaat over sport hè, niet te serieus nemen, haha.

In welke richting wil je je in de toekomst verder ontwikkelen in de wereld van sport en media?

Bart: Goede vraag. Aan ambities geen gebrek. Maar ook daarin moet ik wachten op kansen. En ondertussen keihard werken en altijd en overal de groots mogelijke kwaliteit leveren. Als presentator op tv of de radio moet je altijd honderd procent geven. Je kunt niet denken ‘nou vandaag doen we het op halve kracht’.’ Dat kan niet. Natuurlijk wil ik graag m’n werk voor een zo’n groot mogelijk publiek doen. Het liefste bij RTL, waar ik de afgelopen jaren de nodige sportprogramma’s heb gepresenteerd op RTL 7. De talkshow die ik op TV Rijnmond mag presenteren (FC Rijnmond) is erg leuk. Het is op dit moment een onrustige tijd in tv-sport-land. We wachten af.

 

Twitter: @Bartnolles

LinkedIn: Bart Nolles